Συνεργάτες

Ομάδα για τη Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας

Από το 2005, μια Παρασκευή απόγευμα κάθε μήνα, η Ομάδα για τη Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας οργανώνει ανοιχτές συζητήσεις όπου προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσιάζουν τις τρέχουσες έρευνές τους για την ιστορία και τη μνήμη των Εβραίων της Ελλάδας. Παράλληλα, κάθε χρόνο αφιερώνει μια διήμερη συνάντηση στη διερεύνηση μιας κρίσιμης όψης του εβραϊκού παρελθόντος και των σύγχρονων αποτυπώσεών του: τα ελληνικά ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες Εβραίους (2007), τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα νεώτερα χρόνια (2008), την οικονομία της Κατοχής και το ζήτημα των εβραϊκών περιουσιών (2009), και τη μυθοπλαστική παρουσία των Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία (2010). Στόχος της Ομάδας είναι να αναδείξει τη σύνθετη ιστορική πορεία των Εβραίων της Ελλάδας και τους τρόπους που αυτή επικοινωνεί με ευρύτερες ιστορικές διεργασίες και ιστοριογραφικά αφηγήματα.

Ερευνητική ομάδα

Ρίκα Μπενβενίστε

Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου
Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem, Β.Α., 1982) και στη Σορβόννη (Paris I-Pantheon, Sorbonne), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα στη Μεσαιωνική Ιστορία το 1986. Έχει διδάξει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σήμερα είναι καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου διδάσκει Ιστορία της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τα δικαστικά αρχεία της μεσαιωνικής Γαλλίας, την ιστορική ανθρωπολογία και τις σχέσεις Εβραίων και Χριστιανών στη μεσαιωνική Δύση καθώς και την εβραϊκή ιστοριογραφία και την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος και της Κατοχής.

Αντώνης Μόλχο

Ο Αντώνης Μόλχο (Θεσσαλονίκη 1939) δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Brown από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο του David Herlihy University Professor και Professor of History Emeritus. Από το 2001 μέχρι το 2010 δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του European University Institute, στην Φλωρεντία, όπου επίσης του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Σήμερα είναι Global Distinguished Professor στο Center of European and Mediterranean Studies του New York University. Κατά τη διάρκεια της διδακτικής του σταδιοδρομίας επέβλεψε πάνω από 24 διδακτορικά. Το 2010 βραβεύθηκε με το Premio Internazionale Galileo Galilei. Έχει ερευνήσει και συγγράψει για την ιστορία της Φλωρεντίας, την ιστορία του κράτους και της πολιτικής οικονομία, την ιστορία της Μεσογείου, των διασπορών, των εμπορικών δικτύων και την ιστορία της ιστοριογραφίας. Σήμερα ερευνά την ιστορία των ευρωπαίων ιστορικών κατά τη διάρκεια της διαφυγής και παραμονής τους στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και τη δεκαετία του 1960.

Γιώργος Αντωνίου

Ο Γιώργος Αντωνίου είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έλαβε το διδακτορικό του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (2007). Υπήρξε επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Yale και της Κύπρου. Τα ενδιαφέροντά του αφορούν στην κληρονομιά και τη μνήμη των πολέμων στις μεταπολεμικές κοινωνίες, στη μελέτη της συλλογικής μνήμης, στη μελέτη της ιστοριογραφίας, στους εμφυλίους πολέμους, τις Γενοκτονίες και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Δημόσια Ιστορία.

Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης

Ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Συγκριτική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Essex και είναι διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε διδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Rothschild Foundation Europe και σήμερα είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στους χώρους της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του ελληνικού μεσοπολέμου, των πόλεων-λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου, των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων και των Εβραίων του ελλαδικού χώρου.

Ποθητή Χαντζαρούλα

Η Ποθητή Χαντζαρούλα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αγγλική Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Warwick και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το 2002. Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: ένταξη, εργασία και διαπολιτισμική επικοινωνία» στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: «Πυθαγόρας: Ενίσχυση Ερευνητικών Προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια» (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Το πεδίο της έρευνάς της περιλαμβάνει την προφορική ιστορία, την ιστορία και ιστοριογραφία του φύλου, την μνήμη και ιστορία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και την ιστορία των συναισθημάτων. Το βιβλίο της Σμιλεύοντας την υποταγή: Οι έμμισθες οικιακές εργάτριες στην Ελλάδα το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, Παπαζήσης, 2012 χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και θέτει στο επίκεντρο της μελέτης τη σχέση εργοδότριας και οικιακής εργάτριας, αναλύοντας την ταξική και έμφυλη διάστασής της. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein/Ιστορείν: A Review of the Past and Other Stories.

Βοηθός έρευνας

Έρση Μαλαγιώργη

Η Έρση Μαλαγιώργη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διπλωματική της εργασία για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στο ίδιο τμήμα (2012) έχει θέμα «Η επιστροφή των Εβραίων του Βόλου μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Προγραμματισμός

Θέμης Ντάλλας

Ο Θέμης Ντάλλας γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στην Υπολογιστική Αστροφυσική στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1996. Από το 1997 ασχολείται επαγγελματικά με το διαδίκτυο. Έχει υλοποιήσει περισσότερους από 140 κόμβους στο ίντερνετ μεταξύ των οποίων για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον Οργανισμό Αθήνα 2004, το Ράλι Ακρόπολις, πολλές εταιρίες (κυρίως από τον χώρο του αυτοκινήτου) και φυσικά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2004 εργάζεται ως ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης υπεύθυνος για την παρουσία του Τμήματος στο διαδίκτυο.